Promenadeloop levert zevenduizend euro op

door Mark Merks


Maandag 25 april 2005 - Zaltbommel - Ruim zeshonderd basisschoolleerlingen deden zaterdag mee aan de zesde editie van de Promenadeloop. De sponsorloop, georganiseerd door het Roparunteam Bommelerwaard voor ernstig zieke kinderen, leverde zevenduizend euro op, een recordbedrag.

 

 
Een drukte van jewelste bij de start van de scholierenloop van Roparun op de Waalkade in Zaltbommel. De sponsorloop leverde een recordbedrag op.
(Foto Cor de Kock)

Het was weer een drukte van jewelste op de dit keer zonovergoten Zaltbommelse Waalkade. Aan de startlijn staan enkele tientallen kleine jongetjes, hoogstens vijf jaar oud. Het is vertederend om te zien hoe de kleine mannen proberen de warming-up, voorgedaan door een lid van het Bommelerwaardse Roparunteam, na te doen. De handjes zwaaien in de lucht, de helft uit de maat.
Vroeg in de middag vertrekken de volwassenen, op routes van tweeënhalf tot tien kilometer. Maar het hoofdprogramma wordt gevormd door de kleintjes. Ruim zeshonderd kinderen uit de hele regio, van vier tot twaalf jaar oud, doen mee aan de wedstrijd. In de weken voor de wedstrijd hebben de kinderen sponsoren gezocht. Roparun steunt onder meer een project dat jeugdige kankerpatiëntjes helpt, zegt organisator Gerard Bambacht, een van de teamleden.
„Hoeveelste ben jij geworden?“, vraagt de 7-jarige Bo van de Bergt uit Zaltbommel direct na de finish aan haar vriendinnetje Shannon Verstegen (8). De twee leerlingen van basisschool De Leiboom in Zaltbommel hebben hun wedstrijd er op zitten. „En het was hartstikke leuk om te doen“, zegt Shannon. „Hardlopen is gewoon leuk, wij doen dat wel vaker“, voegt Bo toe. Basisschooljuffrouw Ria van Lunsen (46) uit Kerkdriel herkent dat enthousiasme. „De kinderen uit mijn klas die meelopen, waren de afgelopen weken ook al aan het trainen op het schoolplein.“
En dan is er ook nog de afsluitende lerarenloop. Hoort ze daar dan niet in mee te lopen? „Nou nee, ik fiets liever. Bovendien moet er ook nog iemand zijn die mijn collega’s aanmoedigt, nietwaar?“
De organisatie is na afloop uiterst tevreden. Bambacht: „Super, het is een dag van records. Ruim zeshonderd kinderen, dat is al uniek.“ En hoe meer kinderen, hoe meer de sponsorloop opbrengt. „Naar schatting hebben we ongeveer zevenduizend euro binnengehaald voor het goede doel.“ Ook een record dus.