'Ik kwam erachter dat enige oefening voor de Promenadeloop wel nodig is'

ZALTBOMMEL - Meester Rob heeft de stopwatch al ingedrukt. Een stuk of vijftien kinderen staan klaar bij de startlijn.
Als meester Rob het teken geeft, sprinten ze ervan door. Drie keer in de week oefenen de kinderen van christelijke basisschool De Leiboom uit Zaltbommel en de buurtkinderen voor de Promenadeloop die zaterdag voor de negende keer gehouden wordt.
Een rondje over de Groenwal in Zaltbommel is precies 330 meter. De oudere kinderen lopen drie rondjes om aan een kilometer te komen, één van de afstanden tijdens de scholierenloop.
De kleinste deelneemster, Puck van drie, houdt het bij één rondje. Ze doet er ruim 3,5 minuten over. Ze wordt door de buurtbewoners aangemoedigd. "Het trainen is drie jaar geleden begonnen toen ik voor het eerst meedeed aan de Promenadeloop", zegt meester Rob. "Ik kwam er al snel achter dat enige oefening wel noodzakelijk is." Sindsdien beginnen de kinderen ongeveer vier weken voor de sponsorloop met oefenen.
Frank Bambacht (11) uit Zaltbommel is één van de veteranen. Hij doet al vanaf het begin mee. "Ik was drie jaar toen ik voor het eerst vijfhonderd meter liep. Nu loop ik de kilometer." Frank vindt het leuk om mee te doen maar gaat toch ook voor de winst.
"Ik heb al drie keer gewonnen en vorig jaar werd ik vijfde." Hij heeft ook een soort tactiek. "In het begin loop ik met de groep mee en de laatste paar meters probeer ik vooruit te rennen." Hij is zelfs zo fanatiek dat toen zijn broertje geboren werd, hij de volgende dag gewoon aan de start verscheen.
Om de kinderen te stimuleren, hangt meester Rob na elke training de tussentijden op. "Dan blijven ze hun best doen om tijdens de training steeds harder te lopen."
Inmiddels wordt er op andere scholen ook aan voorbereiding gedaan. De juf in Gameren rent met de kinderen rondjes om het hertenkamp.
Organisator Gerard Bambacht van Roparun verwacht dat er dit jaar weer meer inschrijvingen zullen zijn. "Voor de bedrijvenloop heb ik in ieder geval al meer aanmeldingen dan vorig jaar."

 
Bommelerwaard Runners