ZALTBOMMEL - Honderden kinderen met ballonnen kleuren zaterdagmiddag de Waalkade in Zaltbommel. Het weer werkt mee aan een feestelijke tiende editie van de Bommelse Promenadeloop. Terwijl de kinderen en de ouders zich verzamelen, zweten de prestatielopers uit. Ongeveer 100 lopers zijn op de Promenadeloop afgekomen, overal vandaan, zelfs uit Friesland. Twaalf bedrijventeams lopen de estafette.

Meer kinderen dan ooit hebben zich dit jaar ingeschreven, van tevoren al 550, vertelt organisator Gerard Bambacht (41) van de Bommelerwaard Runners. Aan het begin van de middag wordt voor De Verdraagzaamheid alles klaargezet. "We zijn alle scholen afgeweest, en na tien jaar is de Promenadeloop wel bekend", zegt Bambacht. De kinderen die meedoen, gaan overal in de buurt en bij familie sponsors zoeken voor het goede doel: iets extra's voor zieke kinderen waar anders geen geld voor is. "Het is belangrijk dat we geld voor zieke kinderen kunnen ophalen met gezonde kinderen. Niet op een zware manier, maar zo zijn gezonde kinderen er toch mee bezig."

In het café-restaurant kunnen prestatielopers zich inschrijven, net als kinderen die dat alsnog willen doen. Zoals Mayra (8) van basisschool De Lindeboom, er helemaal klaar voor in haar hockykleren. Ze dacht eerst dat ze vandaag niet mee kon doen, maar ze is blij dat ze toch kan meerennen en, misschien, winnen.

Al bijtijds is Yannick (6) van de Franciscusschool, met het inschrijfnummer op zijn shirt, met zijn ouders en broertje op pad richting Waalkade. Hij heeft zijn Nivo Sparta-kleren aan. Zijn dag kan al niet meer stuk, want zijn team is vandaag kampioen geworden.

Tegen half vier hebben steeds meer kinderen een ballon, een clown heeft het druk met uitdelen. Dan mag de eerste groep naar de start: de jongens van vier en vijf jaar. De speaker is blij dat er weer meer kinderen meedoen dit keer en dat misschien de opbrengst wel ook hoger zal zijn dan vorig jaar. Voor de start vraagt Bambacht aandacht voor Ad Mulders die jarenlang deel uitmaakte van de organisatie en starter was, maar die het afgelopen jaar is overleden.

Na een minuut stilte speelt de muziek en mogen de kinderen de ballonnen de lucht in laten vliegen. Een grote zwerm zweeft richting de stad.

De jongens staan te trappelen als ze wachten op het startsein van burgemeester Albert van den Bosch. De eerste winnaar van de scholieren is Ruben de Vogel. Even later staan de meisjes van vier en vijf te wachten op het startsein. Als alle kinderen gerend hebben, lopen 17 sportieve leerkrachten lopen hun ronden.

's Avonds is Gerard Bambacht enthousiast als hij de opbrengst weet: zo'n 11.000 euro, meer dan hij had durven hopen. Tweeduizend euro meer dan vorig jaar. "We zijn dik tevreden."

 

Bommelerwaard Runners