Verslag Roparun 2002                                                        (door Gerard Bambacht)

 
5e plaats in monster-estafette!!!

 

Roparun-team overtreft zichzelf

 

Het Roparun Team De Bommelerwaard leverde een prachtige prestatie door verrassend op de 5e plaats te finishen in de langste estafetteloop ter wereld, van Rotterdam naar Parijs  over een afstand van ruim 520 km. In totaal haalden 182 teams de eindstreep. Winnaar werd het team van Nederlands Marathonkampioen Luc Krotwaar.

 

Een goed gevoel

Vooraf hadden we een goed gevoel over onze mogelijkheden in deze Roparun. Na de fantastisch verlopen Bommelse Promenadeloop was de teamspirit alleen maar beter geworden. We waren tweemaal op een 18e plaats geëindigd en hoopten stiekem op een top-10-klassering. Maar dat we samen dit resultaat zouden kunnen behalen was absoluut ondenkbaar. De promotieloop door Rotterdam is altijd een feest voor alle deelnemers. Vooral de passage van de Daniël den Hoed Kliniek is zeer indrukwekkend. We hebben daar namens ons team kleine teddybeertjes uitgedeeld aan de patiënten, als teken van bemoediging en respect. De aanmoediging door de patiënten richting de lopers is hartverwarmend.

 

Het lopersteam

Het lopers-team bestond uit de volgende 8 personen: Chris Reindersten, Gerard van Mook, Gerard Bambacht, Peter Duvekot, Mark van Liempd, Ad van Zanten, Gerard Schut en Rini van Houten.

 

De wedstrijd

Bij de start op woensdag om 15.00 uur konden we meteen al goed wegkomen. Het is belangrijk dat je niet in de drukte blijft hangen. Op het eerste traject mogen er geen voertuigen bij de lopers komen. Je moet dan continu wisselen tussen lopen en fietsen, een hectische onderneming. In Zeeland bleek al gauw, dat we bij de eerste 15 teams in de wedstrijd liepen. Je vraagt jezelf dan wel even af, of je niet te hard van stapel loopt.

De eerste ploegwissel ging perfect. De passages in plaatsen als Steenbergen, Bergen op Zoom, Halsteren en Ossendrecht waren zeer sfeervol en gaven ons nog wat extra energie voor het vervolg.

De tunnelpassage in Antwerpen ging deze keer vlekkeloos. In de eerste nacht liepen we in een klein peloton van 6 teams binnen ongeveer één minuut. In de loop van de nacht gingen we van de14e naar de 8e plaats. Een top-10 klassering zou natuurlijk prachtig zijn, maar er was nog en lange weg te gaan.

Het totale team liep als een geöliede machine. Ook de nieuwkomers liepen de stukken eraf en de begeleiders waren volop in de weer om voor alles goed op tijd te regelen en te verzorgen. Door de hoge gemiddelde snelheid was hiervoor op de wisselpunten vaak maar weinig tijd. Toch kwam alles steeds weer op tijd voor elkaar. 

 

Continu werden de afstanden tot de teams vlak voor- en achter ons scherp in de gaten gehouden. Consolideren was het idee van ons in die fase. Maar de verrassing moest toen nog komen. In Solesmes kwamen we nog als 8e door. Iedereen voelde zich goed, op de gebruikelijke sportieve pijntjes na. De gedrevenheid en gretigheid bleken groot genoeg om de klus in de laatste middag en avond te klaren.

In Compiegne lagen we op de 6e plaats, met een achterstand van ruim 7 minuten op de nummer 5 in de wedstrijd. Op het moment dat wij inliepen op dit team, maakten zij een routefout waardoor wij de 5e plaats konden overnemen. Onze voorsprong werd tot de finish alsmaar groter. Het leek wel een zegetocht. Nog voor middernacht bereikten we dolgelukkig de finish in Parijs, in een eindtijd van 32 uur, 50 min. en 8 sec. Dat is ruim 2 uur sneller dan de tijd van vorig jaar. De gemiddelde snelheid was 15,8 km per uur (vorig jaar 14,8).

We eindigden nog geen anderhalf uur na het winnende topteam van Luc Krotwaar. Het allerlaatste team finishte bijna 14 uur ná ons. Op dat moment wandelden wij al weer gezellig langs de Eiffeltoren en de Nôtre Dame, na een eerste korte nachtrust sinds twee dagen.

 

Het goede doel

Deze Roparun is voor ons team meer dan geslaagd. Vooral ook door de betrokkenheid van al die mensen die ons hebben gesteund en geld hebben gegeven voor het goede doel: de ondersteuning van kankerpatiënten. En daar draait het nog steeds allemaal om. Op 1 juni wordt in Ahoy de totaalopbrengst van dit jaar bekendgemaakt. Deze week bestaat nog de mogelijkheid om geld over te maken voor het Roparun-Fonds op bankrekening 15.34.93.178 (Rabobank Maasdriel).

 

Nieuwtje

De organisatie heeft deze week bekendgemaakt, dat de Roparun volgend jaar waarschijnlijk een keer in omgekeerde richting zal worden gelopen. Dus: start in Parijs en finish in Rotterdam. Dat wordt voor velen weer een nieuwe uitdaging. En onze voorbereiding is al begonnen! (OPMERKING: in 2003 gewoon van R’dam naar Parijs)

 

Voor informatie: Gerard Bambacht (tel. 0418 – 541088)

 

Roparun - Team de Bommelerwaard